~Selamat Datang~

Followers

Friday, August 27, 2010

insaf...

bismillah..

apa kabar..? maaf krn lama xmnjenguk ke sini utk bersihkn sawang2 yg ada..
bkn xnk publish post baru.. tp lps habis Ta'aruf Week d gombak sbulan lbey yg lalu, aku seolah2 berlumba dgn masa.. xterkejar rasanya.. terlalu byk tugasan akademik dan xkurang jga tuntutan kewajipan pd sang Khaliq.. aku akui time management aku mmg hampeh tp setakat ni aku berjaya m'nyetel' smua masalah kecuali blog ni..huhu.

INSAF..!.

Dah terlalu lama aku tggal blog ni sampai sekarang dh masuk fasa ke-2 Ramadhan tnpa kita semua sedar bila berlalunya permulaan Ramadhan itu sendiri.

apa yg aku dapat ni drpd facebook seorang sahabat yg tagged aku.. korang tgk la..




dh tgk?
apa perasan lps tgk video ni..?

kalau kita rasa ini benda biasa kita dalam situasi berbahaya
kalau kita rasa ini benda yg patut kita perangi kita akan kata Astaghfirullah..
kalau kita rasa ini benda yg wajib diperbaiki, kita perlu bina kekuatan utk hadapi yg ada lg dhsyat ke depan nnt..
percaya atau tidak, remaja yg terlibat dlm pembikinan video ni merasa bangga bley bt cmni..?
Adakah kita sama macam golongan ini?
Mungkin kita secara luaran ok2 ja, nampak baik, jurus je.. Bagaimana dgn ikatan hati dgn Allah..?
bermasalah bukan?



sekadar peringatan utk aku jugak.. hidup dalam zaman modenisasi yg penuh pancaroba bukan mudah.. aku akui mmg payah.. tp ada x usaha kita utk mnepis smua tu?

JAWAB la sendiri kerana kita mewakili IMAN kita di akhirat sana..
renung2kn lah...

PELUANG ALLAH BAGI..JOM KEJAR..!

Fasa kedua Ramadhan mewakili maghfirah yg diberi pd HAMBA yg merayu dan memohon kemaafan dari DIA..
tiada ada satu dosa yg xdapat di maafkan melainkan syirik pd nya..
rebut peluang ni.. bukan senang dpt peluang hidup di bulan barakah ni.. jd, beramal la smaksimum mungkin dan istiqomah la dlm beramal..jgn semata-maata krn RAMADHAN..
kata Syeikh Yusuf Qardhawi :

"كن ربانية ولا تكن رمضانية"

Jadilah ibadah itu keran Allah ta'ala bukan semata-mata kerana Ramadhan..

sama2 kita islah diri.. bukan, nak kondem mana2 pihak tp nk pesan kita xsempurna kena saling tegur menegur.. bukan kutuk mngutuk..

Wallahua'lam..

3 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails